Douglas Inspiratie Tips

Houten overkapping zelf in elkaar zetten

11 september 2024

Zelf je Douglas houten overkapping in elkaar zetten: een stap-voor-stap gids

Ben je op zoek naar een stijlvolle en functionele uitbreiding van je tuin? Dan is een houten overkapping is een goede keuze. Met de kant-en-klare zelfbouwpakketten van Tuinspecialist.nl kan iedereen – zelfs zonder bouwervaring – eenvoudig een prachtige Douglas houten overkapping plaatsen. We leggen je graag uit hoe makkelijk het is om dit zelfbouwpakket in elkaar te zetten!

Verschillende doeleinde van een Douglas houten overkapping

Een houten overkapping biedt talloze mogelijkheden om jouw tuin om te toveren tot een veelzijdige buitenruimte. Zo kun je deze dus gebruiken voor verschillende doeleinden. Stel je voor: een houten overkapping in je tuin die je helemaal naar eigen wens inricht. Met glazen schuifwanden creëer je bijvoorbeeld een extra zitkamer, perfect voor het hele jaar door te genieten van diners met vrienden en familie. Of misschien zie je het wel als jouw ultieme (wo)man cave, waar je kunt ontspannen, films kijken of met vrienden samenkomt. Misschien zoek je juist een rustige plek voor jezelf, een creatief atelier of gewoon een toevoeging aan jouw tuin. Dit kan een Douglas houten overkapping je bieden! En als je dan ook nog eens wat extra opslagruimte nodig hebt, kun je ook nog een schuurtje aan de overkapping plaatsen. Ideaal voor opslag van je fietsen, tuingereedschap of andere spullen

Hoe je het ook inricht, deze ruimte maakt van je tuin een verlengstuk van je huis – een plek waar je buiten kunt genieten, het hele jaar door.

Stapsgewijze montage van je overkapping

Heb jij jouw overkapping al besteld? Dan is het bijna tijd om deze in elkaar te zetten. Dankzij de duidelijke montagehandleiding en het overzichtelijke zelfbouwpakket is het proces stap voor stap te volgen. Ook hebben we een video voor je waarin alles wordt uitgelegd en waar je deze stappen kunt volgen. Zelfs zonder veel technische kennis gaat het jou lukken om je nieuwe overkapping in elkaar te zetten!

Stap 1: Haakse hoek uitzetten

Het begint allemaal met het bepalen van een haakse hoek. Dit doe je eenvoudig met behulp van een metselkoord en pinnen. Hiermee zet je de juiste hoek uit, die essentieel is voor het goed plaatsen van de poeren, oftewel de funderingen.

Stap 2: Poeren plaatsen

Vervolgens kun je de poeren plaatsen op basis van het meegeleverde poerenplan. Dit geeft nauwkeurig aan waar de poeren moeten komen, zodat je overkapping stevig verankerd staat.

Stap 3: Betonbanden plaatsen

Na het plaatsen van de poeren is het tijd voor de betonbanden. Deze zorgen voor extra stabiliteit en dienen op dezelfde hoogte als de poeren te worden geplaatst.

Stap 4: Staanders plaatsen

De staanders zijn de dragende elementen van je overkapping. Deze plaats je bovenop de poeren, waarbij de uitstekende punten naar binnen wijzen voor een perfecte aansluiting.

Stap 5: Frame van de wanden

Nu kun je het frame van de wanden plaatsen. De hoogte van de wanden wordt bepaald door de afstand van de bovenkant van de staander tot de bovenkant van de ringbalk. Nadat het frame staat, kun je de planken bevestigen om de wanden af te sluiten.

Stap 6: Ringbalken plaatsen

De ringbalken zijn de verbindende elementen tussen de staanders. Plaats deze zoals beschreven in de montagehandleiding om een solide frame te creëren.

Stap 7: Schoren bevestigen

Schoren geven extra stabiliteit aan je constructie. Deze worden onder een hoek bevestigd tussen de staanders en de ringbalken.

Stap 8: Gordingen plaatsen

De gordingen zijn de horizontale balken die de dakconstructie ondersteunen. Plaats deze zorgvuldig volgens de handleiding.

Stap 9: Dakbeschot bevestigen

Nu kun je het dakbeschot aanbrengen. Deze planken vormen de basis van je dak en worden stevig vastgezet op de gordingen.

Stap 10: Gaatjes voor de spotjes boren

Wil je sfeervolle verlichting in je overkapping? Boor nu de gaten voor de spotjes op de gewenste plekken.

Stap 11: Boeiboorden monteren

De boeiboorden vormen de afwerking van je dakrand en geven je overkapping een strakke uitstraling.

Stap 12: Spotjes monteren

Monteer de eerder voorbereide spotjes en sluit ze aan op de elektrische installatie.

Stap 13: Gat voor de dakdoorvoer

Een dakdoorvoer is nodig om het regenwater af te voeren. Boor hiervoor een gat in het dak.

Stap 14: EPDM dakbedekking leggen

Om je overkapping waterdicht te maken, leg je EPDM folie over het dak. Dit materiaal is uiterst duurzaam en beschermt je dak tegen lekkage.

Stap 15: Aluminium daktrim plaatsen

De aluminium daktrim zorgt voor een nette afwerking van het dak en voorkomt dat water onder de EPDM folie kan komen.

Stap 16: Gat voor de dakdoorvoer uitsnijden en regenpijp installeren

Snijd nu het gat voor de dakdoorvoer uit in de EPDM folie en installeer de regenpijp om regenwater netjes af te voeren.

Stap 17: Deur installeren

Als laatste stap installeer je de deur van je overkapping, zodat je een mooie, afsluitbare ruimte hebt voor bijvoorbeeld tuinmeubels of gereedschap.

Voordelen van een Douglas houten overkapping

  • Duurzaam en weersbestendig: Douglas hout is zeer geschikt voor buitengebruik vanwege zijn robuuste karakter en natuurlijke weerbestendigheid.
  • Eenvoudig zelf te monteren: Dankzij het complete zelfbouwpakket en de duidelijke handleiding kan iedereen een Douglas overkapping plaatsen.
  • Esthetisch aantrekkelijk: De warme uitstraling van Douglas hout geeft je tuin een stijlvolle en natuurlijke sfeer.
  • Uitbreiding van je woonruimte: Een overkapping biedt een perfecte beschutte plek om te genieten van je tuin, ongeacht het weer.

Waar wacht je nog op?

Een Douglas houten overkapping van Tuinspecialist.nl is niet alleen een duurzame en stijlvolle keuze, maar ook eenvoudig zelf te monteren. Zoals je hebt kunnen lezen in de stapsgewijze uitleg en kunt zien in de video, is het proces eenvoudig te volgen, zelfs als je geen ervaring hebt met klussen. Dus waar wacht je nog op? Bestel vandaag nog je zelfbouwpakket en geniet binnenkort van je eigen overkapping!

Gerelateerde berichten